Blog

Miért érdemes generál kivitelezőre bízni az építést?

Miért érdemes generál kivitelezőre bízni az építést?

Ha valaki saját maga szeretné intézni a dolgait, akkor önállóan kell intéznie a különböző hivatali ügyeket, tárgyalni az építésszel, a különböző szakterületek mestereivel, össze kell hangolnia a különböző munkafolyamatokat és a szakembereket, intézni kell az alapanyagok megrendelését, és még ne is beszéljünk az apró-cseprő problémákról. Be kell látni, erre elég kevés ember alkalmas. Ahhoz, hogy az éjszakai álmunk nyugodt legyen, legegyszerűbb megbízni egy erre szakosodott céget, amely A-tól Z-ig minden folyamatot felügyel és a végén kulcsrakészen adja át a házat. A generál kivitelezés Budapest térségében gyakran tapasztalható építkezési forma.

Alapesetben a generálkivitelező feladata az előzetesen elkészült tervdokumentációban lévő műszaki tartalomnak megfelelően az építési beruházás teljes körű kivitelezése, esetenként alvállalkozó szakemberek bevonásával. Napjainkban már nem ritka, hogy a tervezési fázis is a generálkivitelezőre hárul.

A generálkivitelező felelőssége a megrendelt építmény konkrét műszaki tartalmának szerződésszerű teljesítéséig terjed. Ezzel szemben az úgynevezett fővállalkozó eredményfelelősséggel tartozik az építtető felé, tehát a szerződése arra szól, hogy az épület meg fog felelni a megrendelő elvárásainak. Ezért náluk jellemzőbb a teljes körű, tervezéssel egybekötött megállapodás.

De milyen a jó generálkivitelezés Budapesten?

Mielőtt kiválasztásra kerül a generálkivitelezést végző cég, mindenképpen érdemes feltérképezni az építőipari piacot, mert a megnövekedett építési igények miatt egyre több cég titulálja magát generálkivitelezőnek, miközben csak 1-2 alvállalkozója van, és valójában nem tudja a teljes munkafolyamati vertikumot lefedni.

Tehát a cégnek legyen múltja, megfelelő referenciái, ugyanis megfelelő gyakorlat nélkül a feladat nagy százalékkal bukásra van ítélve.

A generálkivitelező vállalkozásnak nemcsak építői, hanem szervezői tapasztalatokkal is kell rendelkeznie, hiszen a beruházást megfelelően kell menedzselni ahhoz, hogy a feladatok, folyamatok végrehajtása gördülékenyen menjen, tehát azokat ellenőriznie kell és szükség esetén be is kell avatkoznia.

A jól működő generálkivitelezés Budapesten megfelelő, főállású szakembergárdát feltételez, ugyanis összehangolt csapattal lehet csak hatékonyan dolgozni. Természetesen az is előfordulhat, hogy alvállalkozót kell igénybe venni, de a tapasztalt generálkivitelező cégek állandó alvállalkozókat foglalkoztatnak, ezzel garantálva a minőséget. A működéshez elengedhetetlen saját géppark kialakítása is, hiszen a bérlés többletköltséggel terheli meg az építtetőt.

Nem feltétel a főállású tervezőcsapat biztosítása, de a jó nevű generálkivitelező cégek általában fixen kiválasztott tervezőirodával dolgoznak, így szintén garantált a jó minőség és a gördülékeny együttműködés.

Válasszon bennünket a generálkivitelezésben, örömmel állunk rendelkezésére!